"Ditch Pinker" - Nietzsche, 2k19, intr-un server Obscur de Discord

"Ditch Nietzsche" - Steven Pinker

La finalul cărții "Enlightenment Now", Steven Pinker ne îndeamnă să renunțăm la Nietzsche. Vine oarecum din senin îndemnul ăsta părintesc și e evident plasat încat sa îți rămână in minte, pentru că e la finalul cărții și e suficient de succint încât să ți se incubeze în creier fără să îți forjeze neuronii . Ei bine, Pinker: 1, Beni: 0.
 

Pinker Zarathustra

Din păcate pentru golul marcat de Pinker, impactul a fost diametral opus decât probabil spera; în loc de "Dacă ți-a plăcut cartea, te rog consideră sfatul acesta", subconștientul meu râzgâiat a tratat situația: "Pentru că nu îmi place sfatul, acum o sa tratez cartea asta buna cu mai mult scepticism".

Neapărat să nu fiu înțeles greșit, cartea lui Pinker e bună, și sprijină varianta academică a ideii "Da bă, multe lucruri sunt nașpa, da cu siguranță am progresat mult de clădiri mizerabile despărțite de șanțuri pentru scurgerea rahatului, la iPhone-uri", dar lăsăm deocamdată restul cărții, și ne focusăm pe sfatul dat.

Nu e greu de construit un steelman al poveței. Oricât ne-am chinui sa contextualizam sfaturile si ideile lui cu strategii de tipul "poi asa erau atunci, ncsf", Nietzsche nu e egalitarian, si asta il face un inamic al humanismului. Si e usor de vazut de ce asta e un lucru rau: orice unitate de masura ce compara superioritatea unor oameni fata de altii, a avut efecte tragice.

Dacă încerci să scrii un manual al excelenței umane, îți dai seama imediat că trebuie sa pui excepții. Când adaugi excepțiile in manual, descoperi apoi ca ai fals pozitive. Adaugi reguli sa previ fals pozitive si continui tot așa pana descoperi că manualul tau devine un fractal infinit în detaliu. Prin procesul ăsta trec toți cei care încearcă sa declare că un fel de muzică e superior altuia, ca vreun tip de scriitor e superior altuia etc.

Presupunând ca ar exista manualul descris mai sus, e evident ca nu ar putea fi aplicat. Pe masură ce categorizezi oameni, ierarhia ta ar include inevitabil nedreptate, și nedreptatea asta e problema esentiala; la fel cum se zice "comunismul functionează doar în teorie", la fel și filosofia lui Nietzsche în practica include nedreptate.

Oke, oke dar unde e problema?

Pacifismul e o idee seducatoare si superbă, unde nimeni nu se bate cu nimeni și toți trăim in armonie. Problema pacifismului e că primul om care are curajul să ridice pumnul cucereste lumea. Daca toti oamenii sunt considerati egali ca principiu fundamental al sistemului tau, inseamna ca oricare doua sub-grupări cu număr egal de membrii ar trebui sa fie egale, și nicio grupare nu e specială.

Scenariu ipotetic: In utopia ta egalitară, își dau întâlnire doua grupuri cu număr egal de membrii. Un grup e despre grădinărit, și celalalt e o mișcare neo-nazista.

a) permiți ambelor grupări să se întâlneasca? și prin asta permiți cancerului ne-egalitar să creasca?

b) Interzici ambele adunari să aibă loc? Utopia ta devine distopie totalitară.

c) Interzici ca intalnirea gruparii neo-naziste să aibă loc pentru ca ei sunt o amenințare a sistemului? Atunci esti forțat să recunoști că unele grupări nu sunt egale și îți încalci principiul fundamental.
Dar stai, o să imi spui că sigur, toți sunt egali, dar cei care amenință sistemul trebuie inlăturați, nu?
Sunt perfect de acord, sistemul tău nu poate fi pacifist, pentru ca atunci primul om ce ridică pumnul, cucerește sistemul.

Dar in cazul acesta, sunt forțat sa iti cer manualul a ce reprezinta o amenintare asupra sistemului. Sunt Anarhistii o amenințare? Dar cei care nu sunt anarhiști dar ajută anarhiștii? dar cei care simpatizează? dar cei care simpatizează cu simpatizanții? Oare cate pagini ar trebui sa aiba un așa manual?

Simpatizez cu Pinker că nu vrea să risipim dialectică pe o perspectivă care are inclusă în ea nedreptate, dar nu pot să îi respect sfatul, cel puțin nu încă, e mult prea incomplet ca să îl pot lua în serios. E ca și cum ne-ar îndemna să renunțăm la război fără să răspundă la întrebarea de ce există războiul, și cum prevenim ca în timp de pace perfectă, un om cu un cuțit putin mai mare să nu cucerească lumea. Poate ca trebuie să ascundem cuțitele de Pinker.